سیر یک مادهی غذایی بسیار مفید است که قرنهاست از آن به دلیل خواص درمانی که دارد استفاده میشود. این مادهی غذایی را به غذاهای مختلف اضافه میکنند. سیر نه تنها برای سلامتی بدن فواید زیادی دارد، بلکه سلامت پوست و مو را هم بهبود میبخشد.
انواع سیر
سیر 3 نوع بیابانی، بستانی و کوهی دارد که نوع معمول خوراکی، نوع بستانی است و به نوع کوهی، موسیر گفته میشود که بیشتر از آن در تهیه ترشی استفاده میشود.
ترکیبات سیر
سیر سرشار از آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ویتامینها، با سطوح بالایی از پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، روی، سلنیوم، ویتامینهای گروه ب و ویتامین C است.
سیر خام حاوی 59 درصد آب، 33 درصد کربوهیدرات، 6 درصد پروتئین، 2 درصد فیبر و کمتر از یک درصد چربی است.
سیر یکی از محصولات درآمدزا در منطقه بهشمار میآید که بهدلیل شرایط خاص صادراتی و مصرف بالای آن در اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس، هماکنون در بسیاری از کشورهای جهان کشت میشود.
کشور چین با تولید چندین میلیون تن سیر بزرگترین تولیدکننده این محصول در جهان است. ایران تا سالهای پیش در زمره 20 کشور نخست جهان در تولید سیر قرار داشت و استان همدان در صدر جدول تولید سیر در کشور قرار دارد.
ارزش غذایی سیر
ارزش غذایی یک حبه (سه گرم) سیر خام به شرح زیر است؛
منگنز: ۲ درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین ب ۶: ۲ درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین ث: ۱ درصد از نیاز روزانهی بدن
سلنیوم: ۱ درصد از نیاز روزانهی بدن
فیبر: ۰٫۰۶ گرم
علاوه بر این سیر حاوی مقدار خوبی کلسیم، مس، پتاسیم، فسفر، آهن و ویتامین ب ۱ است. مقدار ذکر شده از سیر ۴٫۵ کالری، ۰٫۲ گرم پروتئین و ۱ گرم کربوهیدرات دارد.
خواص سیر برای سلامتی بدن
در ادامه خواص سیر برای سلامتی را بررسی میکنیم.
چرا سیر بوی تندی دارد؟
ترکیب سولفوری سیر که به "آلیسین" معروف است علت بوی تند سیر است.
خواص سیر؛ تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف سیر
امروزه از سیر برای درمان بسیاری از بیماریها در نقاط مختلف جهان استفاده میشود؛ برخی از مطالعات نشان داده است که سیر میتواند در پیشگیری از عوامل سرکوبگر سیستم ایمنی نقش مؤثری داشته باشد. تأثیرات ایمنسازی سیر در حفاظت در برابر سرطانها، بیماریهای مقاربتی و ایدز مشاهده شده است، همچنین ایمنی ایجادشده توسط سیر میتواند به درمان و پیشگیری ازبیماریهای قارچی تهاجمی کمک کند.
خواص ضدمیکروبی سیر
سیر یک آنتیبیوتیک طبیعی، ضدقارچ و ضدویروس قوی است؛ سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و بهعنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی عمل میکند. آلیسین موجود در سیر روی گروه وسیعی از میکروارگانیسمها مؤثر است زیرا باعث مهار نوعی آنزیم میشود و قابلیت زیستی میکروبها را دچار اختلال میکند.
خواص ضدانگلی سیر
گزارشها حاکی از آن است که سیر بر بسیاری از انواع انگلها اثر دارد. براساس نتایج حاصل از مطالعات بالینی میتوان گفت که سیر در درمان بیماری "ژیاردیوز" که نوعی بیماری انگلی است مؤثر است، همچنین یکی از ترکیبات جداشده از آلیسین سیر تجاریسازی میشود و در درمان بیماریهای ناشی از عفونتهای انگلی با انتاموبا هیستولیتیکا و ژیاردیا و مصرف میشود.
۱. ممکن است در ثابت نگه داشتن فشار خون مفید باشد
عصارهی سیر رسیده حاوی گوگرد است که نشان داده شده بهطرز مؤثری فشار خون را پایین میآورد. کمبود گوگرد در بدن یکی از علل فشار خون بالا محسوب میشود. بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی سولفور میتواند به ثابت نگه داشتن فشار خون کمک کند.
طرز استفاده
برای کاهش فشار خون، سیر خام یا خشک را هر روز مصرف کنید.
۲. ممکن است سطح کلسترول بد را کاهش دهد
دانشمندان آمریکایی به این نتیجه رسیدهاند که مکمل عصارهی سیر میتواند سطح کلسترول بد یا LDL را در بیماران مبتلا به کلسترول بالا تا ۱۰ درصد کاهش دهد. در مطالعات حیوانی انجام شده روی موشها صحرایی نشان داده شد که سیر منجر به سنتز کلسترول در سلولهای کبد شد.
طرز استفاده
میتوانید برای کاهش سطح کلسترول بد، هر روز یک تا دو حبه سیر خام بخورید.
۳. ممکن است خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش دهد
محققان به این نتیجه رسیدهاند که سیر میتواند تقریبا از تمام بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری کند. این مادهی غذایی از طریق کاهش سطح کلسترول بد، لیپید و تریگلیسیرید سرم، همچنین افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی به جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند. نشان داده شده که سیر در مبارزه با گرفتگی عروق یا تصلب شرایین اثرگذار است.
طرز استفاده
یک حبه سیر خام را صبح بخورید تا بیماریهای قلبی و عروقی را از خود دور نگه دارید.
۴. ممکن است سلامت استخوانها را بهبود ببخشد
سبک زندگی ناسالم و افزایش سن میتوانند استخوانها را ضعیف کنند که این موضوع شما را در معرض شکستگی و پوکی استخوان قرار میدهد. نشان داده شده که سیر در مبارزه با پوکی استخوان و آرتریت مفید است. محققان در یک مطالعهی حیوانی به موشهای صحرایی روغن سیر دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که این روغن به بهبود وضعیت استخوانهای موشها کمک کرد.
طرز استفاده
در طول روز دو تا سه حبه سیر خام مصرف کنید تا سلامت استخوانهایتان بهبود پیدا کند.
۵. میتواند بیماریهای گوارشی را تسکین دهد
اگر دچار بیماریهای گوارشی هستید، به فکر جای دادن سیر در رژیم غذایی خود باشید. سیر بین باکتریهای خوب و بد موجود در روده تفاوت قائل میشود و روی انتروباکتریای مضر اثرات ضدباکتریایی دارد. دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که سیر در مبارزه با بعضی از انواع عفونتها کمککننده است.
طرز استفاده
قبل از صبحانه یک حبه سیر خام را به همراه یک لیوان آب یخ یا آب در دمای اتاق بخورید.
مضرات سیر
همانطور که گفته شد خواص سیر بسیار زیاد است که برای درمان برخی از بیماریها مورداستفاده قرار میگیرد ولی با این وجود مضرات سیر را نیز به وجود دارد. پس مضرات سیر شامل:
❌ آسیب به کبد
کبد یکی از حیاتیترین عضو در بدن انسان است که میتواند با مصرف سیر بیشازاندازه صدمه ببیند. اگرچه سیر غنی از آنتیاکسیدانها است اما با مصرف بیشازحد، میتواند موجب مسمومیت کبد شود، هرچند که تقریباً سمی نیست اما در صورت زیادهروی میتواند باعث آسیب کبد شود.
❌ بوی بددهان
بوی بددهان میتواند سبب آسیب زدن به اعتمادبهنفس شود. بوی سیر و بوی بدن دو مورد از رایجترین اثرات جانبی مرتبط با سیر هستند، عدم بهداشت فردی تنها علت بوی بدن نیست چون مصرف سیر نیز میتواند منجر به چنین چیزی شود. البته بوی سیر بعد از مسواک زدن هم همچنان دردهان باقی میماند و این برای اطرافیان آزاردهنده است.
❌ حالت تهوع ، استفراغ و سوزش معده
مصرف سیر تازه، عصاره و یا روغن آن با معده خالی ممکن است موجب تهوع، استفراغ و سوزش معده شود. همچنین مصرف سیر میتواند موجب سوزش معده و حالت تهوع و یا حتی رفلکس معده شود.
❌ اسهال
مصرف سیر با معده خالی میتواند موجب گاز معده و اسهال شود.
❌ تشدید خونریزی
مصرف سیر به دلیل آنکه خطر خونریزی را افزایش میدهد نباید همراه با داروهای رقیقکننده خون مثل آسپرین ، وارفارین و کلوپیدوگرل مصرف شود. این عوارض بیشتر در مورد سیر تازه صدق میکند.
❌ مشکلات مربوط به معده
استفاده از سیر باعث سرخ شدن غشا مخاطی میشود؛ بنابراین باید قبل استفاده از سیر و محصولات مرتبط احتیاط کرد چون ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامت داشته باشند.
❌ کاهش زیاد فشارخون
یکی از مزیتهای سیر کاهش فشارخون است اما اگر از قبل داروهایی برای کاهش فشارخون مصرف میکنید باید از خوردن سیر خودداری کنید؛ زیرا سیر و مکملهای آن خاصیت کاهش فشارخون دارند.
❌ اگزما و سوزش
اگرچه سیر سرشار از خاصیت است اما تماس طولانیمدت با سیر ممکن است باعث سوزش پوست شود زیرا آنزیم موجود در سیر، به نام آلیین لیاز، میتواند دلیل سوزش باشد.
بایوفول تولید کننده بهترین شامپو ضد ریزش مو است که کاملا ارگانیک و ویتامینه است.
درمان فوری ریزش مو حتی ارثی و ژنتیکی با شامپو رشد مو ایج دیفنس بایوفول کانادابه راحتی میسر می شود.
درمان فوری ریزش مو و حتی رشد مجدد موهای ریخته شده را این شامپو ضد ریزش مو فوری طی مدت زمان کوتاهی از شروع استفاده ممکن میکند.
شامپو رشد مو فوری بایوفول دارای ب کمپلکس و آپی ژنین است که جریان خون را در کف سر بالا برده و ترکیبات مغذی را به ریشه سر و ساقه مو می رساند.