انبه، میوه ای زرد رنگ و استوایی که در چند سال اخیر در بازار میوهفروشان ایرانی خریدوفروش آن رونق گرفته است. خواص انبه این میوه که بومی هندوستان بهحساب می آید، به صورتهای گوناگون چه به صورت خام، دسر، میوه خشک و در شیرینی ها به مورد بهره مندی قرار می گیرد.
تا همین چند سال اخیر کسی باورش نمیشد که میوه ها هم بتوانند همانند غذا بدن انسان را از هر نوع نیاز تأمین کنند. نکته مهم دیگر در مورد خواص انبه، این است که در بسیاری از رژیمهای خاص از آن به عنوان وعده اصلی غذایی استفاده میشود. در ادامه با ما همراه باشید که با خواص این میوه زردرنگ و شیرین، بیشتر آشنا شوید.
جوان سازی پوست صورت
انبه یکی از میوههای استوایی است که به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای قدرتمند، علاوه بر فواید سلامتی، در حفظ جوانی و زیبایی پوست نیز نقش مهمی دارد. این آنتیاکسیدانها به نامهای ویتامین C، بتا-کاروتن و آنتوسیانین به کنترل رادیکالهای آزاد کمک میکنند. رادیکالهای آزاد از عوامل اصلی ایجاد چین و چروکها بر روی پوست هستند و با محدود کردن فعالیت آنها، میتوان تاثیرات زمان بر پوست را کاهش داد.
علاوه بر کنترل رادیکالهای آزاد، مصرف انبه به پوست کمک میکند تا از ایجاد چین و چروک جلوگیری کند و پوستی شادابتر و جوانتر داشته باشید. بر اساس نتیجه تستهای تجربی افرادی که انبه را به رژیم غذایی خود اضافه کردهاند، چین و چروکهای موجود بر روی پوست آنها به مرور کمتر شده یا حتی کاملاً از بین رفته است.
از دیگر خواص انبه، بمب آنتی اکسیدان:
انبه میوه استوایی غنی از پلی فنول است. پلی فنول مکملی گیاهی می باشد که برای آنتی اکسیدان رفتار می کند. انرژی که در اثر سوخت کالری در بدن آزاد میشود، بهعنوان رادیکال آزاد در بدن باقی میماند. در صورتی که این رادیکال های آزاد دفع نشوند، می توانند به بافت سلولهای بدن حمله کنند و به آنها آسیب برسانند. آنتیاکسیدانها حافظان بدن در برابر این رادیکالهای آزاد هستند.
جالب است بدانید بیش از 12 مدل آنتی اکسیدان در فواید انبه، وجود دارد که برخی از آنها شامل منگیفرین، کاتچین، آنتوسیانین، کوئرستین، کامفرول، رامنتین، بنزوئیک اسید است. در بین پلی فنول های گیاهی آنتیاکسیدان منگیفرین بیشتر مورد توجه محققان قرارگرفته و در برخی موارد به آن فوق آنتیاکسیدان گفته میشود.
خواص انبه چیست؟
بیراه نیست که در بسیاری از مناطق دنیا، انبه را شاه میوهها مینامند. در ادامه به ۱۲ خاصیت انبه برای سلامتی اشاره میکنیم. خواصی که آگاهی از آنها احتمالا موجب میشود شما هم انبه را بیشتر از قبل در سبد غذاییتان بگنجانید. اصلیترین خواص انبه در ادامه آورده شده است.
۱. سرشار از مواد مغذی
بسیاری از مردم انبه را دوست دارند. نهتنها به این دلیل که خوشمزه است، بلکه به این دلیل که بسیار مغذی است. یک فنجان (۱۶۵ گرم) انبه تازه حاوی مواد مغذی زیر است:
کالری: ۹۹
پروتئین: ۱٫۴ گرم
کربوهیدرات: ۲۴٫۷ گرم
چربی: ۰٫۶ گرم
فیبر: ۲٫۶ گرم
شکر: ۲۲٫۵ گرم
ویتامین سی: ۶۷ درصد نیاز روزانه
مس: ۲۰ درصد درصد نیاز روزانه
اسید فولیک: ۱۸ درصد نیاز روزانه
ویتامین ب۶: ۱۲ درصد نیاز روزانه
ویتامین آ: ۱۰ درصد نیاز روزانه
ویتامین ای: ۱۰ درصد نیاز روزانه
ویتامین کا: ۱۰ درصد نیاز روزانه
نیاسین: ۷ درصد نیاز روزانه
پتاسیم: ۶ درصد نیاز روزانه
ویتامین ب۲: ۵ درصد نیاز روزانه
منیزیم: ۴ درصد نیاز روزانه
تیامین: ۴ درصد نیاز روزانه
1. جلوگیری از زوال شبکیه ناشی از افزایش سن
آنتیاکسیدان موجود در انبه موسوم به زیاکسانتین، مانعی در برابر تشعشعات نورهای آبی مضر بوده و نقش محافظ را برای حفظ سلامت چشم ایفا میکند.
2. خواص انبه برای پیشگیری از آسم
خطر پیشرفت آسم در افرادی که مقدار فراوانی از مواد مغذی ویژهای مصرف میکنند بسیار پایین است. یکی از این مواد مغذی بتاکاروتن است که در انبه، میوه پاپایا، زردآلو، بروکلی، طالبی، کدوحلوایی و هویج یافت میشود.
3. سرطان و خواص انبه
برنامه غذایی سرشار از بتاکاروتن، نقش یک مدافع را در برابر ابتلا به سرطان پروستات ایفا میکند و همچنین مصرف بتاکاروتن نتایج معکوسی را در پیشرفت سرطان روده و سینه حاصل میکند.
4. سلامت استخوانها
جذب ویتامین K ناکافی خطر شکستگی استخوان را افزایش میدهد. جذب ویتامین K به میزان کافی با مصرف بهموقع میوهها و سبزیها تأمین میشود و برای بهبود جذب کلسیم بدن برای سلامت کامل استخوانها ضروری است.
5. خواص درمانی انبه برای دیابت
میزان گلوکز خونِ افراد مبتلابه دیابت نوع ۱ که از برنامه غذایی حاوی فیبر فراوان پیروی میکنند، پایینتر بوده و مصرف فیبر فراوان، شاخص قند خون، چربی و میزان انسولین را در افراد دارای دیابت نوع ۲ بهبود میبخشد.
6. خواص انبه برای گوارش
ازآنجاییکه انبه حاوی مقادیر فراوانی فیبر و آب هست، به پیشگیری از یبوست کمک شایانی کرده، موجب دفع منظم شده و دستگاه گوارشی سالم را برایتان به ارمغان میآورد.
خاصیت انبه بر بیماریهای قلبی: فیبر، پتاسیم و ویتامینهای موجود در انبه مدافعی در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی محسوب میشود. افزایش جذب پتاسیم و کاهش جذب سدیم از مهمترین تغییرات در برنامه غذایی است که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را در فرد کاهش میدهد.
انبه و پوست و مو
یکی از خواص انبه تقویت مو است چراکه حاوی ویتامین A یعنی ماده مغذی موردنیاز در تأمین چربی پوست بوده که رطوبت موها را نیز تأمین میکند. همچنین ویتامین A برای رشد نسوج بدن ازجمله پوست و مو حیاتی است.
اگرچه این میوه بهعنوان پرخاصیتترین میوههای گرمسیری شناختهشده اما مضرات انبه نیز وجود دارد که باید به آنها توجه کرد.
قبل از خوردن انبه پوست آن را جدا کنید، زیرا پوست و عصاره انبه باعث حساسیت میشود.
افرادی که طبع گرم دارند، در مصرف انبه نباید زیادهروی کنند.
مصرف انبه بهخصوص ترشی آن با معده خالی، ایجاد ناراحتی معده میکند؛ بنابراین بهتر است آن را بعد از غذا و ترشی آن را همراه با غذا میل کرد.
این میوه در افراد دیابتی بااحتیاط مصرف شود زیرا با خوردن این میوه نیاز به انسولین افزایش پیدا میکند.
برای رسیده کردن انبه برخی از فروشندگان از کاربرد کلسیم استفاده میکنند که باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی میشود به همین علت استفاده از انبه ارگانیک بهتر است.
از آنجا که انبه از خانوادهی پسته یا بادامهندی است، اگر به پسته یا بادامهندی آلرژی دارید، احتمالاً باید از انبه اجتناب کنید.
انبه همچنین حاوی مقادیر بسیار کمی اوروشیول است که ممکن است باعث بروز درماتیت در افراد حساس شود.
یکی از مضرات انبه این است که پتاسیم زیادی دارد. اگر کلیههایتان بهخوبی کار نمیکنند، بهتر است مراقب باشید. پتاسیم بیشازحد اگر کشنده نباشد، ممکن است خطرناک باشد، چون کلیهها ممکن است در خارج کردن پتاسیم اضافی از خون دچار مشکل شوند.
انبه در تأثیر قرصهای وارفارین اختلال ایجاد میکند، اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید.
انواع انبه
بعد از بررسی مضرات انبه و البته خواص انبه، نگاهی به انواع آن میاندازیم. انواع انبه در جهان وجود دارد که هرکدام شیرینتر از قبلی است. انواع محبوب انبه شامل
انبه آلفونسو: انبه آلفونسو یکی از انواع انبه از هند است و آنها شاه انبه» نامیده میشوند. دلیل این توضیح این است که انبه آلفونسو بسیار شیرین و آبدار است.
انبه فرانسیس: انبه فرانسیس نوعی انبه هائیتی است که نسبتاً بزرگ بوده و دارای رنگهای مختلف از زرد تا نارنجی و سبز روشن است.
انبه کیت: انبهای گرد بزرگ دارای پوست سبز تیره با جزمی قرمز سرخشده است. پالپ انبه زرد دارای طعم شیرین است و حاوی برخی از الیاف است.
انبه کنزینگتون: کنزینگتون پراید یک نوع انبه بزرگ از استرالیاست که دارای پوست زرد و سبز میباشند با گوشت زرد شیرین.
انبه پالمر: این نوع انبه بزرگ دارای شکل مستطیل بلند است که دارای سایههای سبز و قرمز است. وقتی انبه رسیده باشد روی پوست ضخیم باید زرد شود.
انبه تامی اتکینز: این نوع انبه نسبتاً بزرگ و دارای شکل بیضی است. گوشت زرد گوشتی رشتهای و فیبری است. این انبه از فلوریدا میآید.
انبه گلن: انبه گلن هم در فلوریدا یافت میشود و دارای یکشکل بیضی یا مستطیل در یک انتها و از طرف دیگر گرد شده است. در مقایسه با دیگر انبهها، پوست نازک دارد و زمانی که بهطور کامل رسیده است به رنگ زرد و نارنجیرنگ است
انبه ایروین: انبه ایروین یک نوع انبه انعطافپذیر است که دارای پوست پرزرقوبرق قرمز است که کاملاً رسیده است. این نوع انبه یکی دیگر از گونههای فلوریدا و یکی از انواع محبوب انبه است.
انبه هادن: یکی از ویژگیهای متمایز این نوع انبه، غنی، پوست قرمز عمیق و عطر معطر است. هنگامیکه به بافت آن نگاه کنید گوشت انبه دارای الیاف کوچک است که به حفظ گوشت زرد نازک کمک میکند.